Tisztelt ügyfeleink

NAV mai napon kiküldte (2019,12,30) több új szoftveres gépre ismételten az új Euró dátumokat és árfolyamot.

Az új dátumok kiküldését megelőzően a NAV szerver kiküldte a gépben lévő dátumok és árfolyam törlését. Ettől a pillanattól, az új dátumok megérkezéséig - ez rövidebb/hosszabb ideig tarthat, kommunikációt függően - a pénztárgépek bármilyen bizonylat készítését, a Rendelet szerint "€ ÁTVÁLTÁSI ÁRF. HIBÁS" hibaüzenettel elutasítják. A dátumok fogadása, azaz kommunikáció indítása SHIFT + ST RÉSZÖSSZEG billentyűkkel kezdeményezhető.
A törlés a P-ÜZEMMÓD / SZERVIZ / EURÓ ÁTÁLLÁS DÁTUM menüpontban (nullás értékek), valamint P-ÜZEMMÓD / SZERVIZ / VALUTA / VÁLTÁSI ÁRFOLYAM menüpontban látható (nullás érték).

Ahogy megérkeznek az új Euró dátumok a gépre, valamint ha a gép Napnyitás után van, akkor "VÉGEZZEN NAPI ZÁRÁST" üzenettel kéri a zárás elvégzését, az új dátumok beállításához. Ilyenkor el kell végezni a Napi zárást, majd azt követően újra Napnyitást, az akkor aktuális fióktartalommal.
Ekkor már a fenti, nullás értékek helyén a megfelelő adatok szerepelnek.

A fent leírt módon kerülnek kiküldésre az új Euró dátumok 2020.01.01. után azokra a gépekre is, melyeken ez még nem történt meg, azaz kérni fogjátok nálunk 2020.01.01. után az új Euró dátumok kiküldését.

Nyugtával dicsérje a napot! 


Üdvözlettel Tóth Gábor 

Au Cash Kft. 
1161 Budapest, Baross utca 4. 
+36 20 / 486 - 11 - 88 
+06 1 / 405 - 12 - 85 
aucash.hu ; onlinepenztargeprendeles.hu

info@aucash.hu 

Kövessen minket a facebook-on: 
https://www.facebook.com/aucashkft

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ez úton tájékoztatjuk tisztelt Ügyfeleinket, az alábbi év végi/év eleji FONTOS tudnivalókról. Kérjük, figyelmesen olvassa végig!

  • VTSZ számok használatának eltörlése pénztárgépeken (levél végén)
  • Számlák beütésének tilalma pénztárgépeken (levél végén)
  • Euró felkészülési időszak - zökkenőmentes évkezdés érdekében

Ellenőrizze pénztárgépét alábbiak szerint, hogy az évkezdés zökkenőmentes legyen!

A 2013/2014. évben bevezetett online pénztárgépekben lévő szoftvereknek a korábbi Rendeletek értelmében 2019.01.01-én át kellett volna állniuk Euró felkészülési időszakra, majd 2020.01.01-én Euró üzemmódra.
Mivel ez az Euróra történő átállás nem aktuális, így ezt az Euró üzemmódra történő átállási dátumot 2018. évben műszerészek az Éves felülvizsgálatok alkalmával át kellett állítaniuk egy 2030.01.01 technikai dátumra. Ettől függetlenül a régi szoftveres gépeknek a 2016. évi módosított Rendelet alapján elkészült új szoftvereit 2018. évben folyamatosan küldtük/küldjük ki az Euro-150TE Flexy és Euro-50TE Mini típusú pénztárgépekre. Az új szoftverek kiküldése 2019. évben is folytatódik, ezért a fentiek miatt a piacon lévő gépek több működési kategóriába tartoznak. A régi szoftveres gépek, amelyeken még 2018-ban nem történt meg a szoftverfrissítés és/vagy az Euró dátum átállítása, 2019. évi első Napi nyitásnál ezt hibaüzenettel jelzik, mely állapotból továbblépni a lenti 2.2 pont szerint lehet.

1. Új szoftveres pénztárgépek (A014 V0005/V0006, A184 V0002)

Amennyiben a pénztárgépén az R-ÜZEMMÓD, ELADÁS ÜZEMMÓD almenüben (ahol a Napnyitást végzi) szerepel pl. a SZTORNÓ BIZONYL. menüpont, úgy fentiekkel nincs teendője. Pénztárgépén már új szoftver van. A dátummódosítást kizárólag a NAV szervere tudja elvégezni. 

A NAV az Ön gépére az új szoftverre történt frissítést követően már kiküldte, vagy hamarosan ki fogja küldeni a fenti 2030.01.01. technikai Euró átállási dátumot. Amennyiben ez 2019.01.01-ig nem történnne meg, úgy pénztárgépe 2019.01.01-vel átáll az Euró felkészülési időszakra. Ilyenkor a nyugták alján megjelenik, hogy mennyi lenne az Összesen érték Euróban. Ettől függetlenül a pénztárgépet továbbra is használhatja! Ahogy a pénztárgépére megérkeznek az új Euró dátumok, úgy a pénztárgépe visszaáll Forint időszakra és az Eurós kiírás megszűnik. A fentiek nem összetévesztendők az Euró, mint valuta használatával fizetéskor (annak árfolyamát a felhasználó továbbra is programozhatja)!

Amikor a pénztárgépére NAV kiküldi az új Euró dátumokat a pénztárgép rögtön Napi zárást kér, mivel a fogadott dátumokat be kell állítania. Napi zárást követően újra napot kell nyitni (az akkor aktuális fióktartalommal), és lehet tovább dolgozni a pénztárgépen.

2. Régi szoftveres pénztárgépek (A014 V0004, A184 V0001)

Amennyiben a pénztárgépén az R-ÜZEMMÓD, ELADÁS ÜZEMMÓD almenüben (ahol a Napnyitást végzi) nem szerepel a SZTORNÓ BIZONYL. menüpont, úgy alábbi lehetőségek vannak:

2.1. Amennyiben az Ön gépén 2018-ban biztosan megtörtént az Euró átállás dátumának módosítása 2030.01.01. dátumra, úgy a gépen nincs ezzel kapcsolatban teendője. A pénztárgépére szoftverfrissítés fog érkezni, melynek telepítési dátumát a pénztárgép Napi záráskor jelezni fogja (ilyenkor ST RÉSZÖSSZEG lenyomása szükséges a Napi zárás nyomtatás elindításához). A telepítés dátumától függően az Ön gépére is az 1. pontban leírtak lesznek az irányadók.

2.2 Amennyiben az Ön gépén 2018-ban nem történt meg az Euró átállás dátumának módosítása 2030.01.01. dátumra (vagy bizonytalan ebben), és 2018.12.31-ig pénztárgépének szoftvere nem frissül le az 1. pont szerinti új szoftverre (két ünnep között lesznek még idén frissítések), úgy alábbi teendők közül válassza ki az Önnek megfelelőt:

2.2.1 Programozza át felhasználóként, számítógép segítségével az Euró átállás dátumát még 2018.12.31-ig, hogy elkerülje a pénztárgépe leállását e dátumot követően. A művelet pár percet vesz igénybe. A segédprogramot és a leírást lenti hivatkozáson találja.

2.2.2 Programoztassa át műszerész segítségével az Euró átállás dátumát. Kiszállási igény esetén költségek merülnek fel, valamint a kiszállást hosszabb időre tudjuk csak vállalni az év végi Éves felülvizsgálati leterheltség miatt.

2.2.3 Amennyiben pénztárgépére 2018.12.31-ig megérkezett az új szoftver (azaz Napi záráskor ezt jelzi a pénztárgépe 2.1 pont szerint), úgy szükséges annak telepítése (legkésőbb 2019. évi első Napnyitáskor, amennyiben két ünnep között zárva tartanak). Ezt követően az 1. pont szerinti kategóriába kerül.

3. Fentiekkel összefüggő hibaüzenetek

EURÓ ÁRFOLYAM HIBA - ez a hibaüzenet azokon a gépeken jelenik meg 2019.01.01-től amelyek a 2.2 pont szerinti kategóriába tartoznak. Ilyen esetben is lehetséges műszerész beavatkozása nélkül továbblépni, amennyiben pénztárgépére megérkezett már az új szoftver. Ezt úgy tudja ellenőrizni, hogy át kell lépni Z-ÜZEMMÓD-ba, majd a NAPI FORG. ZÁRÁS menüben a HAVI típust (jobbra/balra nyíl) kell kinyomtatni (függetlenül attól, hogy előző hó végén már kinyomtatta). Amennyiben nyomtatás befejeztével a gép kiírja a kijelzőre, hogy ÚJ FW ELÉRHETŐ FRISSÍTÉS SZÜKSÉGES, úgy végezze el a frissítési útmutató szerint az új szoftver telepítését. Ezt követően pénztárgépe az 1. pont szerinti kategóriába kerül.
Amennyiben pénztárgépére még nem érkezett meg az új szoftver, úgy a 2.2.1 vagy 2.2.2 pontok szerint kell eljárnia.

€ ÁTVÁLTÁSI ÁRF. HIBÁS - ez a hibaüzenet azokon a gépeken jelenhet meg, melyekre a NAV már kiküldte az új Euró dátumokat, de annak fogadásában/beállításában hiba lépett fel. Ilyenkor mindenképpen a NAV általi újbóli dátumkiküldés szükséges. Ez esetben lépjen kapcsolatba pénztárgépe műszerészével.

A kormany.hu oldalon múlt héten megjelent a VTSZ számok pénztárgépeken 2019.01.01-től történő használatának eltörlésére vonatkozó rendeletmódosítási tervezet, így hamarosan várható a vonatkozó rendeletmódosítás kiadása. A tervezet az alábbi hivatkozáson megtekinthető, melyből a VTSZ számokat a 16. § és 18. § vonatkozik. Fenti dátumtól a 2016. évi rendeletmódosítás értelmében kötelezően használni (programoztatni) kellett volna a VTSZ kategóriák első két számjegyét az ÁFA-kulcs megjelöléseken felül. Tehát ez nem kerül bevezetésre.

Rendelettervezet


Sajtóban megjelent, hogy a NAV felhívása szerint a készpénzes/hitelkártyás számlákat tilos beütni a pénztárgépbe. A NAV oldalán a 2014-ben publikált tájékoztató van továbbra is (letölthető: NAV tájékoztató), valamint az Online-számla weboldalon is megtalálható hasonló tartalmú információ (megtekintés: Online számla kérdés-válasz, 26. kérdés-válasz). A lényeg, hogy a hatályos jogszabályok értelmében egy gazdasági eseményről egy bizonylatot kell kiállítani. Vagy számlát, vagy nyugtát. Azaz ha készül pl. készpénzes kézi számla, azt a pénztárgépbe nem mint nyugta, hanem mint Pénz befizetés bizonylat kell lekezelni - amennyiben a vállalkozás rendelkezik pénztárgéppel és az ellenértéket a kasszafiókban tartjuk.

Nyugtával dicsérje a napot!

Üdvözlettel Tóth Gábor

Au Cash Kft.
1161 Budapest, Baross utca 4.
+36 20 / 486 - 11 - 88
+06 1 / 405 - 12 - 85
aucash.hu ; onlinepenztargeprendeles.hu

info@aucash.hu

Kövessen minket a facebook-on:
https://www.facebook.com/aucashkft